2015. április 6., hétfő

Mi készül itt - Húsvéti édes kalács

Ákom-bákom, berkenye;
Szagos húsvét reggele.
Leöntjük a virágot,
Visszük már a kalácsot.




A húsvéti hagyományos étrend része a sonka mellett a kalács is, amelyet katolikus szokás szerint a templomban szentelnek. Megsütöttem életem első húsvéti kalácsát. Kicsit izgultam előtte, hogy milyen lesz, de fölösleges volt. Szép lett, finom lett, büszke vagyok rá!


Igazán nem volt nehéz, bár nem egy expressz sütemény, hiszen a kelesztés és a sütés is időigényes, de legalább meg lehet közben nézni egy jó kis filmet Pl. A szerelem hálójában című könnyű amerikait, aminek ötletéül László Miklós Illatszertár c. darabja szolgált.

Hozzávalók:
40 dkg liszt
10 dkg rétesliszt
1 csapott teáskanál só
1 evőkanál cukor
2 tojássárgája
5 dkg olvasztott vaj
2,5 dkg friss élesztő
2,5-2,8 dl langyos tej
a tetejére 1 tojássárgája
1 üveg bor (nem hozzákeverendő, de elhagyhatatlan)

Elkészítése:

Felfuttatjuk az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben. 

Bevallom én szárított élesztőt használtam, a csomagoláson leírtak szerint, így azon legalább nem kellett izgulnom, hogy felfut-e.

A tészta hozzávalóit tálba tesszük 1,5 dl tejjel együtt majd az élesztős tejet is beleöntve, lágy tésztát dagasztunk. Ha szükséges, akkor a dagasztás során a maradék 30 ml tejet is hozzáadjuk (én hozzáadtam). A tésztát letakarva duplájára kelesztjük.

Ekkor el lehet indítani a filmet és meg lehet nézni az első harmadát ...

"The Shop Around the Corner" bájos és meghitt gyermekkönyvesbolt tulajdonosa Kathleen Kelly egy nap azzal szembesül, hogy utca túloldalán Joe Fox megnyitja könyváruházát. Az olcsó könyveket áruló óriási láncolat szép lassan kezdi tönkretenni a lány üzletetét...


..szakítsuk meg a filmezést és nézzük meg a tésztát...


A megkelt tésztát átgyúrjuk, háromfelé osztjuk, a darabokat 30-35 centi hosszú hengerré sodorjuk, majd összefonjuk. 23 cm átmérőjű, magasabb tortaformát kibélelünk sütőpapírral.  A fonatot a formába igazítjuk, a végek alulra kerüljenek. Letakarjuk, újból kelesztjük 40-50 percet. 

...folytathatjuk a mozizást....

Az egymást személyesen is ismerő és gyűlölő két főhős NY152 és Shopgirl álnéven ismeretlenül levelezésbe kezdenek a neten, és szép lassan egymásba szeretnek.


"Szimpla kis életet élek. Értékeset, de egyszerűt. Néha nem tudom vajon azért élek-e így, mert így szeretem, vagy csak mert nem volt merszem máshoz. Annyi minden, amit látok, eszembe juttat valamit, amiről olvastam. Pedig nem fordítva kéne lennie?"

"A Starbucks típusú kávézóknak semmilyen egyéb célja nincsen, mint a döntésképteleneket egyszerre hat döntésre késztetni egyetlen csésze kávé kedvéért....  Szóval, akiknek fogalmuk sincs róla, kik is ők valójában és mi a fenét kellene kezdeniük magukkal, mindössze 2 dollár 95 centért nemcsak egy csésze kávét kaphatnak, de egy teljesen határozott öntudatot is."


...ha letelt az idő, foglalkozzunk ismét a tésztával...

A tészta tetejét megkenjük  a felvert tojássárgájával. 180-200 fokos sütőben 40-50 percig sütjük. 




... nézzük végig a filmet... 


A történetben Kathleen minden tőle telhetőt megtesz, hogy az anyjától örökölt boltocskát megtartsa, felveszi a kesztyűt, harcol, kampányol, de a bevétel-növekedés mégis elmarad. Végül kénytelen végleg lehúzni a rolót. 

"Az emberek mindig azt mondják, hogy a változás jó dolog, pedig csupán arról van szó, hogy egy nagyon nem kívánt dolog mégis bekövetkezett"

Váratlan fordulat egy romantikus filmtől, amely nem akarja elhitetni, hogy a szerelem mindent megold. De ez nem dráma, úgyhogy ne aggódjunk a Happy End nem marad el.

Közben azért ne feledkezzünk meg a kalácsról sem!



Ha nagyon barnul a teteje, a sütés vége felé letakarjuk. A sütőből kivéve a formában hagyjuk a kalácsot, míg langyos nem lesz. Ezután kivesszük, rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.


Jó étvágyat!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése