2015. november 16., hétfő

Új arculat a fürdőszobában - csempefestés

Képzelj el egy 30 éve készült fürdőszobát! UTÁLTAM. Minden részletét utáltam, de különösen a barna virágmintás csempét utáltam. Brrr! Anyunak – akinek egyébként kifinomult ízlése volt lakberendezés terén - többször szemére vetettem ezt a tévedését, amit ő azzal hárított, hogy anno csak ilyen csempéket lehetett kapni. Hm…



Mutatom:






Szentül elhatároztam, hogy a következő nagy beruházásom a fürdőszoba teljes felújítása lesz. Ám úgy alakult az élet, hogy a család a ház eladásáról döntött, így semmi értelme több-százezer forintot beleölni. Ekkor bukkantam rá az ötletre, amitől felcsillant a szemem: CSEMPEFESTÉS!

A kíváncsiság vezérelt, meg aztán az eladás is elhúzódhat: milyen jó lenne, ha nem kellene addig sem a ronda barna virágokat nézegetnem. Talán még az értékesítést is segítheti a fürdőszoba frissebb kinézete (még akkor is, ha az új tulajdonos első dolga lesz szétverni az egészet). 

Miután elméletben kiokosodtam, vettem festéket meg egy nagy levegőt és nekiálltam. Először lemostam a teljes csempefelületet, mindent körberagasztottam maszkolószalaggal, majd Otex alapozóval lekentem a csempézett falakat. Az egyetlen nehézséget a fugák befestése jelentette, különösen a kádba helyezett létra tetején a mennyezeti sarok felé ágaskodva… :)

Így nézett ki csempe az alapozás után:




A képen is látszik, hogy ez még nem fed teljesen, csak a zománc festék tapadását hivatott szolgálni.



Ezután következett az Empire selyemfényű zománc felvitele. Igaz a csempe domború mintája változatlanul kirajzolódik, de engem ez már egyáltalán nem zavar. Gyönyörű tiszta fehér! 


Ám hiába raktam rendet, a kád végében álló polcocskán a különböző flakonok, pipereholmik és egyéb fürdőszobai kellékek még mindig bizarr, kaotikus látványt nyújtottak. Hogy ennek véget vessek olyan zárt szekrényre vadásztam, ami elfér a 20 cm-es helyen. Egy apróhirdetésben aztán rábukkantam erre a fa szekrénykére, ami csak átfestésre szorult: 


                  
A csempefestésből maradt festékekkel lefestettem ezt is, aztán száradás után beköltöztettem a fürdőszobai kelléktárat és egyéb csecsebecséket. Így már könnyű rendet tartani! Sajnos a kádból időnként kilötykölődő víz nem tesz jót neki, kénytelen leszek előbb-utóbb valami lábat keríteni alá. 







Még néhány számomra kedves dekorációt elhelyeztem, ilyen például a IKEA RIBBA keretbe foglalt nyári emlék. Jó fogás volt ez a keret, használtan vettem négyszáz forintért benne egy ronda képpel. Itthon kicseréltem a művet a Korfun vásárolt hangulatos festményre, és saját gyűjtésű kagylókat szórtam elé. 


Lehet, hogy a képek vissza sem adják igazán, de a fehér falaktól a kicsi fürdő sokkal világosabbá vált és tágasabbnak tűnik. Nagyon örülök, hogy kipróbáltam a csempefestést, sem a költségek, se a munka nem volt vészes, viszont a komfortérzetem nagyságrendekkel jobb lett tőle! :)







Ha érdekel a csempefestés ajánlom még elolvasásra:






Kérlek adj hangot tetszésednek, kövess  Lady And Mirror facebook oldalán vagy Pinteresten, oszd meg ismerőseiddel vagy írj nekem! Köszönöm!






6 megjegyzés:

  1. Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy ecsettel vagy hengerrel festetted? Valamint az oldószeres festék szaga, ilyen kis térben mennyire elviselhetetlen? Köszi: Andi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem is érdekel az ecset/henger téma!

      Törlés
    2. Hűha... Andi kérdését észre sem vettem tavaly. Mindkettőt használtam: alapvetően hengerrel festettem, de a fugákat néhol ecsettel kellett utánfesteni ill. ahová nem fért be a henger pl. sarkoknál ott ecsetet használtam. Szép egységes lett az összkép. Az oldószeres festék szaga tényleg borzasztó, a fürdőszobán nincs ablak, csak szellőző. Nyitott ajtónál festettem és a külső terekben csináltam huzatot.

      Ennyi idő eltelte után azonban időszerű lenne frissítenem a bejegyzést, mert sajnos a házat még mindig nem adtuk el és most már van tapasztalaton a tartósságról is. Ahol nem éri rendszeresen víz, csak takarításnál ott tartós a csempefestés. Ellenben a kádnál, főleg a zuhanyrózsa felőli résznél bizony dobja le magáról a csempe a festéket. Már többször javítgattam azt a részt. Az ok valószínűleg az lehet, hogy ez egy fényes csempe amin nem tapad meg olyan tartósan az alapozó, ahol napi szinten éri víz néhol leválik.

      Összességében mégsem bántam meg, mert inkább javítgatom néha, mint tovább nézegessem azt a rémes csempét.

      Törlés
  2. :)
    Nagyon köszönöm a válaszát, azóta már én is véghez vittem a nagy feladatot. :) Tavaly egy garzon fürdőszobáját kellett megoldanom minél kevesebb pénzből nagyon gyorsan, hát csempefestésbe kezdtem a sok blog elolvasása után. Henger, ecset, térdeplés de a végeredmény szenzációs lett. Az oldószeres festék nekem meg sem kottyant a zárt pici fürdőben, bér lakatos- és festő üzemünk van, na az az igazi oldószeres szag, ez semmiség. Az előtte lévő domestos-ecet,vízkő oldó kombinációs csempe takarítás, na azt megkönnyeztem. :) De mindenkinek ajánlom, nagyon praktikus módja ez a felújításnak. Aztán, hogy mennyire lett tartós nekem majd augusztusban derül ki,amikor kiköltözik az albérlőm, kíváncsi vagyok....
    De még egyszer nagyon köszönöm, az Ön írása is segítségül szolgált tavaly.
    Andi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja és én eddig mindenhol csak fehér festésről olvastam, azomban én szürke színt kevertettem a Betoluxbol, az alap fehér metlaki csempémre. Annyi a hátránya, hogy minden négyzetmilliméter sem maradhat ki, mert feltűnő marad a továbbiakban.

      Törlés
  3. Nagyon örülök Andi, hogy bele mert vágni és elégedett volt az eredménnyel! :)

    VálaszTörlés